diumenge, 9 de febrer del 2014

“Ens ho mengem tot”


Aquest és el nom del projecte engegat per l'Agenda 21 escolar de Barcelona, en el que els alumnes de cicle superior de l'Escola Costa i Llobera (conjuntament amb altres escoles) estan participant des del mes de gener fins al mes de maig del 2014. El projecte s'enmarca en l'Any Europeu contra el malbaratament dels aliments, i vol estudiar durant una setmana de cada mes, el grau de malbaratament de diferents aliments:

- Pa al gener.
- Iogurt al febrer.
- Carn al març.
- Peix al mes d'abril.
- Patata al mes de maig.

Els alumnes de 5è i 6è que estan fent el taller de ciències són els voluntaris que duen a terme aquest projecte al menjador de l'escola. A l'estona de taller, reflexionem sobre maneres de no llençar menjar i sobre la procedència del que mengem i altres mesures de sostenibilitat en el dia a dia, i a l'estona de dinar pesen amb una bàscula la diferència entre el menjar que s'han agafat i el menjar sobrant (per a l'aliment seleccionat aquell mes: carn, peix, pa...) amb l'ajuda dels treballadors del menjador.

Aquí teniu els resultats del malbaratament del iogurt mesurat al mes de febrer, amb el qual s'han pogut extreure dades tan interessants com la petjada ecològica. Per als que no estigueu familiaritzats amb aquest terme, el que ens permet veure la nostra petjada ecològica és la mesura de la quantitat de recursos que necessitem del planeta en relació als que en consumim. L'ideal seria que no podem consumir més del que el planeta ens ofereix. Per a calcular la nostra petjada ecològica, l'xtec ofereix un aplicació molt bona: Càlcul de petjada ecològica.